Από τη Βόνιτσα το βιβλίο με ποίηση του κ. Κώστα Γ.Τσιλιμαντού. Λειτουργός της Μέσης Παιδείας ο ποιητής (Γυμνασιάρχης). Φέρνει το ξεχείλισμα της καρδιάς του, στις σελίδες Επισφραγίζοντας και τον τίτλο της συλλογής. Μια συμπύκνωση ενός λυρικού στοχασμού. Που σε στιγμές φτάνει το επίγραμμα. Ένας απολογισμός πλούσιος μιας ευαισθησίασς και μιας καλλιέργειας εκλεκτής. Γίνεται άμεση η παρουσία tow κλασίκού κόσμου στις σελίδες. Σταματάμε στο ποίημα. Που δίνει τον τίτλο στη συλλογή:
Από πολύ βαθιά έρχεται τούτη,η παγωνιά και κόβει σα διαμάντι
.Ράγισαν οι καθρέφτες /οι μορφές οσες και τα ραγίσματα...
.... ..... ....... ......
Πώς του Απόλλωνα τη χάρη στα μαλλιά και το γλαυκό της Αθηνάς στα Μάτια
ανώφελη σπονδή θα δώσουμε στο συμπαθήν εχθρό μας ( που έρχεται πάντα εξώρας).
*** ***
Στους τροχούς της ανάγκης τέλεια δεμένη η γη μ’ ακρίβεια μαθηματική γυρίζει.
Κι έρχετ’ η 'Ανοιξη βυζαντινής μουσικής όρθρος.
.... ..... ....... ......
Δεν απουσιάζει από κανένα ποίημα εκείνη η εικόνα της λυρικής κομψότητας. Έτσι λογαριάζεις την αυτονομία ταυ λόγου. Κί έρχεται σαν ένα απόηχο μακρινής μουσικής. Ένα βιβλίο καλαίσθητο μιε 120 και πλέον ποιήματα. Που θα μπορούσαν μερικά να μπουν και σε μικρότερα βιβλία, και με ομοειδείς κύκλους. Όπως π.χ.
«Του ονείρου καιτου λογισμού». Έχει ο ποιητής σκαμμένη τη συνείδηση της λυρικής ευαισθησίας του λόγου. Νιώθεις πλατιά την αυθυπαρξία του λόγου:
Αυθόρμητα πετιέται, μέσα μου ένα νόημα που το στίχο ξαφνικά γεμίζει.
*** ***
Κοχύλια οι σκέψεις του.
Ο αχός των περασμένων πάντα.
*** ***
Του δόθηκε
το χρίσιμα τ' αηδανιού, του γκιώνη μοίρα.
*** ***
Ένα καρφί άνοιξη μένει στη μνήμη.
*** ***
Η αλήθεια σα νερό λευκή, σαν άγαλμα ντυμένη, Απο "του ονείρου και του λογισμού":
Δεν απουισιάζει φυσικά καιη σύγχρονη γραφή. Έτσι πλάθει τη σφραγίδα την προσωπική του ο ποιητής . Φτάνοντας στα πιράγματα του καιρού του. Για να δώσει το παρόν στο προσκλητήριο των καιρών, των αδυσώπητων.
Μια περιπλάνηση μέσα στο χώρο και το χρόνο το ποιητικό βιβλίο του κ, Κώστα Γ. Τσιλιμαντού. Σε κερδίζει, με μια αιχμαλωσία λυρικού επιπέδου και μαγείας λόγου.
Υπάρχει και «Γλωσσάρι» με σημειώσεις και παραπομπές στο τέλος. Επεξηγήσεις και αναφορές σε πρόσωπα και πράγματα των ποιημάτων. Μιια βοηήθεια στον αναγνώστη. Και μια ειλικρίνεια του ποιιητή.Και γίνεται αναφορά στον τίτλο του βιβλίου, στη δεύτερη σημείωση. (Βιργίλιος Αινειάδα VII,35). Ωστόσο είναι γνωστό,πως στα ξενόγλωσσα εγκυκλοπαιδικά λεξικά μικρά και μεγάλα (LAROUSSE κ.ά.) η φράση παρουσιάζεται και σαν παροιμιακή έκφραση έτσι: «ΑΒ ΙΜΟ PECTORE».
Ενα βιβλίο αξιόλογο, με δεμένο το λόγο. Καταξιώνει τον ποιητή του στην κορυφή τη δική του. Εικόνες γοητείας και λυρικής κατάνυξης. Διατρέχεις τους κόσμους. Ξεκινώντας από το κλασσικό χώρο. Και φτάνοντας στους καιρούς μας. Για να σε συντροφεύει παντού ο άξιος ποιητής.
ΤΙΜΩΝΑΣ ΣΤΡΟΥΘΙΑΣ